Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΣ(άς) από… μέταλλο!

ΤΟ SCOUTING REPORT ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Επέστρεψε για να μείνει! Η κλισέ φράση έρχεται να κολλήσει γάντι στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» γύρισε την σεζόν 2011-12 στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και προϊόντος του χρόνου καθιερώθηκε, κόβοντας μαχαίρι το ασανσέρ και τα… πήγαινε – έλα που είχαν κουράσει τους οπαδούς του. 

Πέμπτη σερί συμμετοχή στην Σούπερ Λίγκα με το «ταμείο» μάλιστα να βγάζει αυτά τα χρόνια δύο ευρωπαϊκές εξόδους. 

Τι να το κάνεις. Δυστυχώς και οι δύο αποδείχθηκαν – ελέω του βραχνά της αδειοδότησης – πολύ καλές για να΄ναι αληθινές και μοιραία… ναυάγησαν στα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων.

Η συνταγή με την οποία οδηγήθηκε ο ΠΑΣ στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος δεν άλλαξε. Όπως και οι στόχοι. 

Ο πετυχημένος κόουτς Πετράκης κρατάει και φέτος την μπαγκέτα του μαέστρου, έχοντας από κάτω έναν σταθερό κορμό παικτών με κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις που δεν άλλαξαν το DNA της ομάδας.

Η γρήγορη και χωρίς χτυποκάρδια εξασφάλιση της παραμονής στη Super League αποτελεί το νούμερο ένα ζητούμενο κι εν συνεχεία η διεκδίκηση μιας θέσης στην πεντάδα των πλέι οφ (Θεού και αδειοδότησης θέλοντος). 

Ετσι, γιατί τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν σταματούν ποτέ. Με ή χωρίς αδειοδότηση.  


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 
Γιάννης Πετράκης 


Ο 56χρονος τεχνικός αποτελεί το πιο δυνατό… χαρτί του ΠΑΣ και εξελίσσεται σε έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων τεχνικών. 

Ηρθε άνευ τυμπανοκρουσιών τον Ιανουάριο του 2014 στα Γιάννενα και (έτσι για την ιστορία) χωρίς μάλιστα να παρουσιαστεί επίσημα από τον Γιώργο Χριστοβασίλη. 

Κατάφερε να επαναφέρει την ηρεμία στα αποδυτήρια και να κρατήσει την ομάδα στη Super League, με αποτέλεσμα να κερδίσει με το… σπαθί του ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίζει μέχρι σήμερα στον πάγκο του «Αγιαξ». 

Το σύστημα που εμπιστεύεται (και την φετινή σεζόν) είναι το 4-4-2. 

Οσο για τους έντεκα εκλεκτούς κόντρα στην ΑΕΚ…; Ο Βελλίδης κάτω από τα δοκάρια, ο Στρούνα δεξί μπακ, ο Ναδάλες αριστερά, Μιχαήλ και Μπέριος στο κέντρο της άμυνας. Αμυντικά χαφ οι Τζημόπουλος, Τσουκαλάς, στο δεξί φτερό ο Τσάβες, αριστερά ο Ακόστα και επιθετικό δίδυμο οι Μανιάς και Ιλιτς.    


ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Κρίστιαν Τσάβες 


Απ΄τα κέφια του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι «ίπποι» του ΠΑΣ κατά τη διάρκεια του αγώνα. 

Στην τρίτη σεζόν στην ομάδα της Ηπείρου, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είναι αυτό που λέμε παίκτης – ορχήστρα. 

Στα καλά του… φεγγάρια με την ποιότητα και εκτελεστική δεινότητα που τον διακρίνει, διαθέτει το know how να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δεδομένου πως το παιχνίδι του δεν είναι μονοδιάστατο, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα πλούσιων κινήσεων και εμπνεύσεων. 

Από την στιγμή που ξεπέρασε κάποια ψυχολογικά προβλήματα προσαρμογής στα Γιάννενα, το φετινό καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2018 και πατάει πιο γερά από κάθε άλλη φορά στα πόδια του. 


ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 


Σε σύνδρομο, προσευχή και ανεκπλήρωτο πόθο έχει εξελιχθεί για τον ΠΑΣ τα τέσσερα τελευταία χρόνια το πετυχημένο πέρασμα από το «κρας τεστ» της αδειοδότησης. 

Κάτι που έχει στερήσει από τους Ηπειρώτες δύο ευρωπαϊκές εξόδους (την σεζόν 2013-14 και την περασμένη αγωνιστική περίοδο) τραυματίζοντας το πρεστίζ του συλλόγου, ξενερώνοντας τους οπαδούς και γενικότερα την τοπική κοινωνία. 

Τα… απόνερα της μη αδειοδότησης μοιραία «χτυπούν» το μεταγραφικό σχεδιασμό και προκαλούν τους γνωστούς περιορισμούς. Το φετινό καλοκαίρι δόθηκε μεγάλο βάρος στις ανανεώσεις και πρόωρες επεκτάσεις συμβολαίων πρωτοκλασάτων παικτών, όπως οι Βελλίδης, Τσάβες, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ακόστα, Ναδάλες. 

Όχι πως δεν υπήρξε και μετάγγιση νέου… αίματος, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια ιδιαίτερα ηχηρή προσθήκη. Οι Περιστερίδης (Πλατανιάς), Καρανίκας (Λάρισα), Κοζορώνης (φωτ.) (Εργοτέλης) Φερφελής (Τσβόλε) και η επιστροφή του… παλιόφιλου Λίλα από την Πάρμα, αποτελούν τα κομμάτια του καλοκαιρινού μεταγραφικού παζλ.    



ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ


Οι «υπερήφανες πωλήσεις» των βασικών στελεχών Χαρίση (φωτ.) και Κοροβέση στον ΠΑΟΚ, υπήρξαν οι σπουδαιότερες απώλειες από το έμψυχο δυναμικό του ΠΑΣ. 

Αμφότεροι ακολούθησαν το δρομολόγιο Γιάννενα – Θεσσαλονίκη, χωρίς πάντως το κενό τους να… βγάζει μάτια – τουλάχιστον μέχρι τώρα- στην ενδεκάδα του ΠΑΣ. 

Κι αυτό δεδομένου πως ο Τζημόπουλος (ως αντι – Χαρίσης) έχει «κουμπώσει» εξαιρετικά με τον Τσουκαλά στο δίδυμο των αμυντικό χαφ και ο Ακόστα δεν έχει επιτρέψει με τις εμφανίσεις του να κυκλοφορεί το… φάντασμα του Κοροβέση πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων. 

Υποστολή σημαίας με την αποχώρηση (έπειτα από 16 χρόνια) του αρχηγού Γιώργου Ντάσιου, ενώ την πόρτα της εξόδου άνοιξαν και οι Σωτηρίου και Νάκος.


ΤΑ ΣΥΝ

(+)    Ο βασικός κορμός της ομάδας παραμένει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδιος τα τελευταία χρόνια, κάτι που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τους δείκτες της ομοιογένειας και της συνοχής. 

Οι παίκτες βρίσκονται πλέον με… κλειστά μάτια στο χορτάρι, διατηρώντας εξαιρετική «χημεία» μεταξύ τους.

(+)     Τα αποδυτήρια σφύζουν από υγεία. Ο Πετράκης κατάφερε να επαναφέρει την χαμένη ηρεμία εντός των τειχών και να συμβάλει έτσι καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, εμπνέοντας συγχρόνως τους παίκτες και βγάζοντας το 100% των δυνατοτήτων τους.  

(+)      Μπορεί το «κρας τεστ» της αδειοδότησης να… στοιχειώνει τον μεγαλομέτοχο Γιώργο Χριστοβασίλη, ωστόσο στο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα των πληρωμών προς τους παίκτες και το τεχνικό τιμ παίρνει πολύ καλό βαθμό στο ξεκίνημα της σεζόν. 

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που όποια ομάδα πληρώνει στην ώρα της, έχει φτάσει στο σημείο να΄ναι… δακτυλοδεικτούμενη στο μνημονιακό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.  


ΤΑ ΠΛΗΝ

(-) Η «κατάρα» της μη αδειοδότησης στέρησε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευκινησίας στο μεταγραφικό παζάρι και την απόκτηση ποιοτικότερων παικτών, έστω κι αν πλέον τα τελευταία χρόνια έχουν συνηθίσει και μάθει στα Γιάννενα να πορεύονται με τους γνωστούς περιορισμούς.   

(-)    Ναι, στη βασική ενδεκάδα του ΠΑΣ κυκλοφορούν αρκετοί παίκτες που θα έπαιζαν με… κλειστά μάτια και σε πολλές άλλες σουπερλιγκάτες ομάδες. 

Από κει και πέρα όμως το ρόστερ δεν διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος, με αποτέλεσμα το περισσότερο… κουπί (και φέτος) να πέφτει σε 11-14 ποδοσφαιριστές, παρότι ο Πετράκης αρέσκεται στις αναδείξεις και το ξεπέταγμα νέων παικτών.


(-) Με… βαριά καρδιά - όπως λένε οι… κακές γλώσσες στα Γιάννενα - επέστρεψε ο Αντι Λίλα έπειτα από το πρόωρο κι άδοξο τέλος της θητείας στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Πάρμα. Ο διεθνής Αλβανός δείχνει εκτός κλίματος στις πρώτες στροφές της φετινής σεζόν και μένει να αποδειχθεί αν και πότε θα επανέλθει δυναμικά.   

ΠΗΓΗ: «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» (13/9)


Δεν υπάρχουν σχόλια: