Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο παλιόφιλος Γκαλέτι και τα… γούστα στο Καραϊσκάκη!

Σπέσιαλ πινελιές θα προσθέσει τυχόν συμμετοχή του Λουτσιάνο Γκαλέτι στο κάδρο του κυριακάτικου (27/10) αγώνα Ολυμπιακός – ΟΦΗ. 

Ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» Αργεντινός άσος θα επιστρέψει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ως αντίπαλος των πρωταθλητών στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και με τη δικαίωση της FIFA (στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης με την πειραϊκή ομάδα) ανά χείρας!

Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής της κρητικής ομάδας, αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και η συμμετοχή του στην αποστολή του αγώνα με τον Ολυμπιακό θα αποφασιστεί στην προπόνηση της Παρασκευής (25/10). Λίγες ώρες υπομονή και θα ξέρουμε για το τι μέλλει γεννέσθαι.
 

Εφόσον πάντως καταφέρει να φωνάξει «παρών» στο «προσκλητήριο» της αναμέτρησης κόντρα στην πρώην ομάδα του, τότε η παρουσία του στο φαληρικό γήπεδο θα αποτελέσει από μόνη της σημείο αναφοράς, ανεξάρτητα από το εάν ο Ρικάρντο Σα Πίντο θα τον ρίξει ή όχι στη μάχη.
 

Ως γνωστόν, το «διαζύγιο» του Ολυμπιακού με τον «Λούτσο» δεν υπήρξε βελούδινο. Το θρίλερ της πολύκροτης δικαστικής διαμάχης του με την πειραϊκή ομάδα, βαστάει περισσότερο από τρία χρόνια και δεν έχει ακόμη τελεσεδικήσει. Μέχρι τώρα όμως, αναδεικνύει νικητή τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή.  
 


Η δικαίωση της FIFA
 

To τελευταίο επεισόδιο της κόντρας με τον Ολυμπιακό έφερε την υπογραφή της FIFA, στην οποία προσέφυγε και δικαιώθηκε ο ποδοσφαιριστής.
 

Με απόφαση που εξέδωσε η παγκόσμια ομοσπονδία στις 17 Ιανουαρίου, επιδίκασε στον Γκαλέτι 1.450.000 ευρώ(!) εκ των οποίων τα 750.000 ευρώ αφορούν δεδουλευμένα χρήματα για τις υπηρεσίες του στον Ολυμπιακό, συν 700.000 ευρώ αποζημίωση για το συμβόλαιο του που έληγε το καλοκαίρι του 2013.
 

Σύμφωνα με νομικές αναλύσεις εκείνης της περιόδου, η ετυμηγορία της FIFA άνοιγε το δρόμο για την έκδοση απόφασης από το CAS ενώπιον του οποίου επίσης άσκησε έφεση ο Αργεντινός πέραν της προσφυγής στη FIFA, επί της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία το συµβόλαιο του παίκτη θα έπρεπε να λυθεί χωρίς καταβολή αποζημίωσης.

 Φυσικά, η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός διατηρούσε το δικαίωμα από την στιγμή που θα παραλάμβανε το σκεπτικό της απόφασης της FIFA, να ασκήσει νέα έφεση στο CAS και να περιμένει να τελεσιδικήσει η πολύκροτη υπόθεση μέσω της ετυμηγορίας του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης, εκεί όπου ούτως η άλλως βρίσκεται  ο «φάκελος – Γκαλέτι». 

Μέχρι σήμερα πάντως τελεσίδικη απόφαση δεν υφίσταται, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών στις «καθυστερήσεις». 


To χρονικό της κόντρας
 

Η δικαστική κόντρα του Γκαλέτι με τον Ολυμπιακό προέκυψε έπειτα από το σοβαρό πρόβλημα υγείας στα νεφρά του Αργεντινού (που τον ανάγκασε να αποχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ενεργό δράση) και από την στιγμή που δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση για ένα κομψό «διαζύγιο».  

Πάρτε βαθιές ανάσες για να ξετυλίξουμε το… κουβάρι της διαμάχης των δύο πλευρών.
 

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να καταβάλει χρήματα στον ποδοσφαιριστή για την περίοδο μετά τον Ιανουάριο του ΄10 (οπότε και σταμάτησε να αγωνίζεται) επικαλούμενος σπουδαίο ιατρικό λόγο.
 

Από την πλευρά του, ο Γκαλέτι ζητά την καταβολή των χρημάτων που αντιστοιχούν µέχρι την αρχικώς δικαστική λύση του συμβολαίου του (ήτοι έως τον Σεπτέμβριο του 2010) συν την αποζημίωση για το συμβόλαιο που έληγε στις 30/6/ 2013.
 

Στις 10 Ιανουαρίου του 2010 ο ποδοσφαιριστής έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού και εξαιτίας ενδείξεων για σοβαρό πρόβλημα υγείας ξεκίνησε μία διαδικασία εξετάσεων.
 

Το καλοκαίρι του ΄10 (όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε το τιμόνι της πειραϊκής ΠΑΕ) ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του συμβολαίου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η χρυσή τομή.
 

Τον Σεπτέμβριο του ΄10 η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε προσφυγή στην πρωτοβάθμια επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ, για τη λύση του συμβολαίου από τον Iανουάριο του ΄10, λόγω αδυναμίας του Γκαλέτι να συνεχίσει να αγωνίζεται με τους «ερυθρόλευκους».
 

Την ίδια στιγμή, ο ποδοσφαιριστής κατέθεσε προσφυγή στη FIFA για αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της ΠAE, υποστηρίζοντας πως δεν έλαβε τις προβλεπόμενες αποδοχές (ύψους 750.000 ευρώ) αξιώνοντας και αποζημίωση για το συμβόλαιο που «τρέχει».
 

Τον Ιανουάριο του ΄11, η Πρωτοβάθµια Eπιτροπή της EΠO αποφάσισε πως το συμβόλαιο του Γκαλέτι θα πρέπει να λυθεί χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, ορίζοντας ως χρονικό σημείο λύσης του συμβολαίου τον Σεπτέµβριο του 2010, κρίνοντας δηλαδή πως ο παίκτης θα έπρεπε να πληρωθεί μέχρι εκείνο το διάστημα.
 

Οι εφέσεις και των δύο πλευρών στο Διαιτητικό Δικαστήριο συνεκδικάστηκαν τον Μάρτιο του 2011 και απορρίφθηκαν, με την πλευρά του Γκαλέτι να ασκεί έφεση ενώπιον του CAS (κατά των αποφάσεων των ελληνικών αθλητικών δικαστηρίων) παράλληλα με την προσφυγή στη FIFA, που όπως προαναφέραμε τον δικαίωσε τον περασμένο Γενάρη και του επιδίκασε 1.450.000 ευρώ!
 

Μετά από όλα αυτά, μάλλον θα συμφωνείτε μαζί μας πως τυχόν παρουσία του Γκαλέτι με τη φανέλα του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη την Κυριακή (27/10) θα βγάλει μεγάλα... γούστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: