Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο χρηματικός... παράδεισος της Κίνας γοητεύει την ποδοσφαιρική Ελλάδα!


 
 Διαβάστε όλα τα θέματα του «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ», όπως  δημοσιεύτηκαν στην στήλη του στην εφημερίδα «ΩΡΑ των σπορ» την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Σε άκρως δημοφιλή ποδοσφαιρικό προορισμό τείνει να εξελιχθεί η Κίνα ή ακόμη καλύτερα ο χρηματικός παράδεισος της Απω Ανατολής.
 

Η φρεσκότατη δελεαστική πρόταση της Τσανκγτσούν Γιατάι στον Ατρόμητο για την «υπερήφανη πώληση» (όπως είχε βαφτίσει κάποτε τις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών έναντι αδράς αμοιβής, ο άλλοτε μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης) ανοίγει την όρεξη και βάζει στην «πρίζα» τον εγχώριο ποδοσφαιρικό πληθυσμό που σπεύδει να γίνει… σοφότερος!
 

Παράγοντες ομάδων, προπονητές, παίκτες και μανατζαρέοι το ρίχνουν στο διάβασμα και στο «homework» περί των συνθηκών, δεδομένων και κανόνων της κινέζικης αγοράς. Οι τριπλάσιες αποδοχές που προτείνει η Τσανκγτσούν Γιατάι στον Ιγκλέσιας συγκριτικά με τα χρήματα που λαμβάνει σε ετήσια βάση από τον Ατρόμητο αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν τα εγχώρια ποδοσφαιρικά πλήθη.
 

Ωστόσο, αν σκαλίσει κανείς το πράγμα λιγάκι παραπάνω και εμβαθύνει στο οικονομικό κινέζικο ρεπορτάζ, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα διαπιστώσει, είναι πως οι ξένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι πηγαίνουν για τον άρτο τον επιούσιο στην Κίνα, αμείβονται εξαιρετικά και με χρήματα, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα.
 

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να σας αναφέρω ότι ο μέσος όρος μηνιαίας αμοιβής των ξένων πρωτοκλασάτων παικτών οι οποίοι αγωνίζονται σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του κινέζικου πρωταθλήματος, κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40 χιλιάδων ευρώ!
 

Χρήματα ασύλληπτα, όχι μόνο για την δική μας Football League, αλλά ακόμη και για την βιτρίνα (Super League) του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 

Προϊόντος του χρόνου η «στρογγυλή θεά» στην Κίνα γίνεται όλο και πιο δημοφιλή και αυτοί που κρατούν τις τύχες της στα χέρια τους, έχουν πάρει άκρως σοβαρά τη δουλειά.
 

Κάθε άλλο παρά τυχαίες άλλωστε είναι οι αυξανόμενες επισκέψεις μεγάλων ομάδων, αλλά και μεταγραφές μεγάλων αστέρων της «στρογγυλής θεάς».
 

Μπορεί οι Ντρογκμπά και Ανελκά να αποχώρησαν άδοξα από την Σανγκάη Σενχούα, παρόλα αυτά όμως, αρκετά είναι τα βαριά χαρτιά της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας που βγάζουν το… παντεσπάνι τους στην Κίνα και μεταξύ αυτών οι παρασημοφορημένοι προπονητές Λίπι, Αντιτς και ο Νιγηριανός επιθετικός Γιακούμπου Αγιεκμπένι. 

Αυτά μαθαίνουν οι παροικούντες τον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και σπεύδουν όχι απλά να κάνουν εντατικά μαθήματα κινέζικων, αλλά να ανοίξουν και «κανάλι» με τη χώρα της Απω Ανατολής και να αρπάξουν τις όποιες μελλοντικές ευκαιρίες από τα… μαλλιά!



Μανατζερικές… σειρήνες για Καπίνο!


Μια ανάσα πριν από την αλλαγή ατζέντη βρέθηκε ο Στέφανος Καπίνο πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο Γιάννης Βάγιας έσωσε την παρτίδα και κράτησε τα μανατζερικά δικαιώματα του πορτιέρο του Παναθηναϊκού. 


Μια φορά, οι «σειρήνες» όχι μόνο δεν έπαψαν να ηχούν στα αυτιά του 20χρονου τερματοφύλακα, αλλά προϊόντος του χρόνου αυξάνονται και πληθύνονται από την στιγμή που επέστρεψε δριμύτερος κάτω από τα δοκάρια των «πρασίνων» και το όνομά του άρχισε να ακούγεται ξανά στις διεθνείς αγορές. Ερχεται «καυτό» μεταγραφικό καλοκαίρι απ΄όλες τις απόψεις!


Ο Αγγελος και η Μπάρτσα!


Δύο… κολλήματα έχει ο Αγγελος Αναστασιάδης! Ενα με την θρησκεία και ένα με την Μπαρτσελόνα! Ο Μακεδόνας κόουτς τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στον τρόπο παιχνιδιού των «μπλαουγκράνα» και γι΄αυτό το βίντεο παίρνει «φωτιά» στις ομάδες που εργάζεται από παιχνίδια της Μπάρτσα. 


Παρ΄ότι από το θέλω να παίζω όπως ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του μέχρι το μπορώ, όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει χαοτική διαφορά, ο έμπειρος τεχνικός επιμένει στα ισπανικά μαθήματα σύγχρονου, ποιοτικού και φαντεζί ποδοσφαίρου. Καθείς με τα γούστα και τις προτιμήσεις του.   


Εμπιστοσύνη Μπόνιτς στο «μάτι» του Ντούσκο!
 

«Κινητή εγκυκλοπαίδεια» είναι ο Μάριο Μπόνιτς για παίκτες που προέρχονται από την αγορά της Κροατίας, γνωρίζοντας ακόμη και τι νούμερο παπούτσια φοράνε. 

Μια φορά για τον γείτονα Μαυροβούνιο και νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ Ντάρκο Ζόριτς ο άλλοτε σκάουτερ του «τριφυλλιού» άφησε με την  όρεξη όσους επικοινώνησαν μαζί του, προκειμένου να μάθουν τι… καπνό φουμάρει, χωρίς όμως να παραλείψει να εκφράσει την τυφλή εμπιστοσύνη του στο «μάτι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς. 

«Από την στιγμή που τον επέλεξε ο Ντούσκο, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει απόσβεση μεταγραφής στην ΑΕΚ…» το κατηγορηματικό σχόλιο του Κροάτη.  


στο ψαχνό


@    Το project πώλησης της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που διαθέτει στην Βόρειο Ελλάδα η οποία πλήττεται από συνεχείς απεργίες των εργαζομένων τους τελευταίους μήνες, φέρεται να εξετάζει και να διαπραγματεύεται ο Γιώργος Αρβανιτίδης, σύμφωνα με όσα ψιθυρίζονται στους επιχειρηματικούς κύκλους. Οσο για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή; Με όνομα βαρύ στο εμπόριο, αλλά κι κεφάτο όπως έλεγε κι ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν.    



@    Οι συνιδιοκτησίες ποδοσφαιριστών αποτελούν σήμα κατατεθέν του διάσημου ατζέντη Ζόρζε Μέντες. Γιατί ο Ρομπέρτο να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα…; Οπως έγραψα στις 7/2 («ο συνιδιοκτήτης Ζόρζε Μέντες» ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ) και βοά πλέον η μανατζερική και δημοσιογραφική πιάτσα, ο Πορτογάλος ατζέντης διατηρεί ποσοστό δικαιωμάτων του Ισπανού τερματοφύλακα, κάτι που ειρήσθω εν παρόδω συμβαίνει και με τον Πορτογάλο μέσο Πελέ, ο οποίος ακολούθησε το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς.   



@    Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει όχι ράβδος, αλλά… μάντρωμα! Δεδομένη θεωρούν οι παλιές σειρές της Ξάνθης την στέρηση εξόδου από τα Πηγάδια, σε περίπτωση νέου αρνητικού αποτελέσματος στο αυριανό παιχνίδι με την Καλλονή. Μέτρο που αρέσκεται να εφαρμόζει ο Πανόπουλος, όταν το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει δυνατά, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τον κόσμο και να βάλει «φρένο» στον αγωνιστικό κατήφορο.



@    Ψάχνεται ο Κώστας Πηλαδάκης για την επιστροφή του στην Λάρισα…; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται δύσκολο, αν όχι απίθανο, έπειτα από όσα έχουν συμβεί επί της προεδρίας του στην ΑΕΛ και τις διαταραγμένες σχέσεις με τους οργανωμένους οπαδούς. Μια φορά, κάποιοι παλαίμαχοι παίκτες της Λάρισας όχι μόνο δεν το αποκλείουν, αλλά αφήνουν και ανοιχτό παράθυρο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Είναι αυτό που λένε, όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: