Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο Γιάσμικο Βέλιτς στην "ΩΡΑ των σπορ": «Η ΑΕΚ ανήκει στην κορυφή της Σούπερ Λίγκα»






«Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με υπερβολικά μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ της, που ξεφεύγει από τα επίπεδα της Football League»

«Στο ρόστερ της ΑΕΚ υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες με μεγάλη προοπτική μπροστά τους, κάτι που φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη».

«Το καλοκαίρι θα προσθέσει τα κομμάτια του παζλ που της λείπουν για μια δυνατή πορεία στη Σούπερ Λίγκα» 

«Ο τρόπος που έπαιζε ως ποδοσφαιριστής ο Δέλλας, παρέπεμπε μελλοντικά σε έναν πολύ καλό προπονητή».

«Είναι πολύ ευχάριστο πως στην ΑΕΚ διευθύνουν πρόσωπα που έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της και προέρχονται από την οικογένεια της». 

«Η κατάκτηση του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2002 υπήρξε η κορυφαία μου στιγμή στην ΑΕΚ» 

«Εμαθα πολλά πράγματα στο πλευρό του Φερνάντο Σάντος»

«Είμαι απόλυτα έτοιμος για οποιαδήποτε μελλοντική προπονητική πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μου». 

«Εξαιρετικό το κλίμα και οι συνθήκες εργασίας στην Επισκοπή».



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ 
ΚΩΣΤΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ 


Όταν θα βγει από τα αποδυτήρια του δημοτικού γηπέδου του Γάλλου στο Ρέθυμνο, ένα τρελό «πεντοζάλη» αναμνήσεων θα τον συνοδεύει στη διαδρομή μέχρι τον πάγκο της Επισκοπής και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. 

Οι φανέλες των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, δεν μπορεί παρά να… ξυπνήσουν στον Γιάσμινκο Βέλιτς τις δύο παλαιότερες θητείες του στον τεχνικό τιμ της Ενωσης, στο πλευρό του μεγάλου Φερνάντο Σάντος. 

Ο Πορτογάλος τεχνικός τον πήρε μαζί του στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2001, δεδομένου πως ο «Βέλα» έμοιαζε ο ιδανικός συνεργάτης: η προπονητική δίψα εφήβου και η γνώση της ελληνικής γλώσσας, έφταναν και περίσσευαν για να γίνει «αυτοκόλλητος» με τον δάσκαλο - Σάντος και στις δύο παρουσίες του τελευταίου στον πάγκο της Ενωσης, με ενδιάμεσο σταθμό τον Παναθηναϊκό. 

Τους δύο τελευταίους μήνες ο Βόσνιος προπονητής ανέλαβε το τιμόνι της Επισκοπής και ως καλός «κρητικός» οικοδεσπότης στρώνει – μέσω της «ΩΡΑΣ των σπορ» - το κόκκινο χαλί της υποδοχής στην ΑΕΚ εν όψει του κυριακάτικου (1/3) μεταξύ τους αγώνα.   

Με ποιες σκέψεις προετοιμάζεστε εν όψει του αγώνα με την ΑΕΚ;

«Προετοιμαζόμαστε για μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας των πολλών αγώνων που έχουμε δώσει τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για το τρίτο ματς, μέσα σε μια άκρως κουραστική εβδομάδα.

Κατά τα άλλα πρόκειται για έναν αντίπαλο που δεν ανήκει στη δική μας κατηγορία, αλλά στην κορυφή της Σούπερ Λίγκα. Το βέβαιο είναι πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο».

Ποιοι είναι κατά την γνώμη σου εκείνοι τομείς που θα κρίνουν την έκβαση του αγώνα;

«Μιλάμε για την ΑΕΚ που είναι μια ομάδα με υπερβολικά μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ της, που ξεφεύγει από τα επίπεδα της FootballLeague. Για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις αυτό, θα πρέπει να βρίσκεσαι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από πλευράς απόδοσης κι ως ένα βαθμό να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Από κει και πέρα, κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει πριν αρχίσει. Σίγουρα θα έχουμε μεγάλη διάθεση να το απολαύσουμε. Είναι ένα μεγάλο ματς για τους παίκτες μου και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ότι το καλύτερο».

Πόση δύναμη αντλεί η Επισκοπή από την έδρα της;

  «Θα έλεγα ότι διαθέτουμε μια φιλόξενη ομάδα, μια φιλόξενη έδρα. Δεν νομίζω ότι στηριζόμαστε στο γήπεδο μας, με την κακή έννοια του φανατισμού. Ο κόσμος έρχεται να δει την ομάδα και μας υποστηρίζει. 

Το ίδιο θα συμβεί και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Θα έρθει να μας συμπαρασταθεί και να χαρεί ένα όμορφο παιχνίδι, με μια πραγματικά μεγάλη ομάδα».

Ξεχωρίζεις κάποιους παίκτες – «κλειδιά» στο φετινό ρόστερ της ΑΕΚ των οποίων η απόδοση αποτελεί βαρόμετρο για την συνολική εικόνα της ομάδας;

 «Δεν θα το έλεγα. Η ΑΕΚ διαθέτει μια ισορροπημένη ομάδα και πολύ καλά στημένη ακόμη και για τα επίπεδα της Σούπερ Λίγκα. Στο ρόστερ της υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες με μεγάλη προοπτική μπροστά τους, κάτι που φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη».

Θα καταφέρει η ΑΕΚ την επόμενη σεζόν στη Σούπερ Λίγκα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεκδίκηση του τίτλου;

«Η εμπειρία μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο με έχει διδάξει πως όσο εύκολα δημιουργούνται κάποιες διαφορές, άλλο τόσο εύκολα καλύπτονται. Αρκεί μια ομάδα να φορμαριστεί στο κατάλληλο σημείο και κάποια άλλη συγχρόνως να ρίξει στροφές.

Η ΑΕΚ σαφέστατα βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν εννοώ μονάχα την φετινή πορεία της στη FootballLeagueαλλά και την μελλοντική προοπτική. Εχει φροντίσει να χτιστεί και να προετοιμαστεί για το επίπεδο της Σούπερ Λίγκα.

Το καλοκαίρι θα προσθέσει τα κομμάτια του παζλ που της λείπουν για μια δυνατή πορεία στη Σούπερ Λίγκα. Είμαι βέβαιος πως θα παρουσιαστεί πάρα πολύ δυνατή. 

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον θα καταφέρει να διεκδικήσει τον τίτλο από την πρώτη κιόλας χρονιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα παρουσιαστεί πολύ δυνατή και ανταγωνιστική».

Ποια είναι η άποψή σου για τον Τραϊανό Δέλλα ο οποίος διανύει τα πρώτα του βήματα στον στίβο της προπονητικής;

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί. Από την μακρόχρονη και πλούσια καριέρα του είχε φανεί το ήθος που τον διακρίνει και η μεγάλη προσωπικότητα του. 

Ο τρόπος μάλιστα που έπαιζε ως ποδοσφαιριστής θα έλεγα πως παρέπεμπε μελλοντικά σε έναν πολύ καλό προπονητή. 

Δείχνει πολύ καλά δείγματα γραφής και την φετινή σεζόν και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και σε ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Το μέλλον είναι μπροστά του φτάνει να φροντίσει να το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο».

Πώς σου φαίνεται το μοντέλο λειτουργίας της ΑΕΚ με άλλοτε ποδοσφαιριστές της (Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς, Δέλλας, Μπορμπόκης) να καταλαμβάνουν τα καίρια πόστα;

«Είναι πολύ σημαντικό σε οποιαδήποτε ομάδα να κάνουν κουμάντο άτομα που διαθέτουν κύρος και προσωπικότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πόστων που αναλαμβάνουν και στην προκειμένη περίπτωση στις μεγάλες απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ.

Από κει και πέρα είναι πολύ ευχάριστο πως στην ΑΕΚ διευθύνουν πρόσωπα που έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της και προέρχονται από την οικογένεια της.

Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εμπιστοσύνη και η αγαστή συνεργασία. Στην ΑΕΚ υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά κι ένας κοινός σκοπός για την διάκριση του συλλόγου και την επιστροφή του στην θέση που του αξίζει».

Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και η πιο δυσάρεστη στιγμή που έζησες στις δύο θητείες σου ως βοηθός του Φερνάντο Σάντος στο τεχνικό τιμ της ΑΕΚ;

«Ήταν δύο δύσκολες θητείες. Υπήρχε μεγάλη αφοσίωση και μεράκι για δουλειά από όλους τους ανθρώπους της ομάδας προκειμένου να επιστρέψει η ΑΕΚ στο δρόμο των επιτυχιών. Σε ένα μεγάλο βαθμό τα είχαμε καταφέρει και υπήρχε μεγάλη αναγνώριση από τον κόσμο.

Θα ξεχώριζα δύο στιγμές. Μία καλή και μία άσχημη. Την κατάκτηση του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2002. Η δουλειά που κάναμε εκείνη την σεζόν (2001-02) άξιζε να επιβραβευτεί με έναν τίτλο και αποτέλεσε την πιο ευχάριστη στιγμή μου στην ΑΕΚ.

Η πιο στενάχωρη ήταν η ήττα από τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ τον Μάιο του 2005 που μας έβαλε φρένο στο δρόμο προς τον τίτλο. 

Εκείνη τη σεζόν (2004-05) η ΑΕΚ διέθετε μια νέα διοίκηση με μπροστάρη τον Ντέμη Νικολαΐδη ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια από το μηδέν. 

Με παίκτες που δεν είχαν τα μεγάλα ονόματα. αλλά τρομερά φιλότιμους, μαχητές και φοβερά καλούς χαρακτήρες.

Με χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πρώτοι στη βαθμολογία, λίγες αγωνιστικές πριν από το φινάλε και φαβορί για τον τίτλο. 

Σε ένα άτυχο παιχνίδι όμως κόντρα στον Ιωνικό σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο και μπροστά σε έναν κόσμο που είχε πιστέψει σε εμάς, ηττηθήκαμε σε ένα κομβικό σημείο του πρωταθλήματος».

Σε ποιο βαθμό λειτούργησε ως προπονητικό σχολείο η θητεία σου δίπλα στον Φερνάντο Σάντος;

«Δεν το συζητάω πως έμαθα πάρα πολλά πράγματα στο πλευρό ενός σπουδαίου προπονητή. Νομίζω πως και εγώ από την πλευρά μου τον βοήθησα να προσαρμοστεί και να ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Όπως σε όλες τις δουλειές, έτσι και στη δική μας δίνεις και παίρνεις πράγματα. Από κει και πέρα για τον κάθε έναν προπονητή ξεχωριστά, μετράει η προσωπικότητα, η φιλοσοφία και οι εμπειρίες που αποκτά κατά τη διάρκεια της καριέρας του».

Έχεις κρατήσει επαφή με τον Φερνάντο Σάντος μετά το τέλος της μεταξύ σας συνεργασίας;

«Ναι έχουμε κρατήσει επαφή και μιλάμε συχνά».

Αναλαμβάνοντας πριν από λίγες αγωνιστικές το τιμόνι της Επισκοπής ποιος είναι ο στόχος που έβαλες; Η άνετη παραμονή;

«Η άνετη παραμονή ακούγεται πολύ όμορφα, όμως μην ξεχνάμε πως μέχρι και πριν από λίγο καιρό η ομάδα βρισκόταν σε μια πολύ δυσάρεστη θέση και με το ένα πόδι στο γκρεμό. Στα τελευταία παιχνίδια έχουμε δείξει μια διαφορετική εικόνα και βελτιώσαμε την βαθμολογική θέση μας. Έχω παίκτες μαχητές με όρεξη για δουλειά.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνετη παραμονή. Υπάρχουν ακόμη πολλοί και δύσκολοι αγώνες. Το σίγουρο είναι πως θα παλέψουμε σκληρά, πουλώντας πολύ ακριβά το τομάρι μας μέχρι και το φινάλε».

Κλείνοντας ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι του Γιάσμινκο Βέλιτς και οι μελλοντικές προπονητικές φιλοδοξίες του;

«Στόχος μου είναι να κάνω καλά την δουλειά μου. Με συνέπεια, αφοσίωση, επαγγελματισμό. Να καταφέρω να εμπνέω τους παίκτες μου και των συνεργατών μου. 

Από κει πέρα ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαι απόλυτα έτοιμος για οποιαδήποτε προπονητική πρόκληση βρεθεί μελλοντικά στο δρόμο μου.


Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Επισκοπή και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τους ανθρώπους της ομάδας και το κλίμα που συνάντησα. 

Είμαι αφοσιωμένος στην Επισκοπή και το μόνο που με ενδιαφέρει και με απασχολεί είναι να πετύχω το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μου».

ΠΗΓΗ: «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» (28/2)


http://bestreaction.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: