Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ο φιλέλληνας Μάρτιν Γιολ – Ο Καραγκούνης και τα άλλα ελληνικά… παιδιά του Ολλανδού τεχνικού

Ο Ολλανδός τεχνικός αποτέλεσε μια από τις τελευταίες αφίξεις στο προπονητικό ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, για την μετά – Περέιρα εποχή στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας. 

Για  το βιογραφικό του δεν χρειάζονται επαναλήψεις, δεδομένου πως λίγο έως πολύ είναι γνωστό σε όλους.

Εκείνο που αξίζει να θυμίσουμε είναι την πολύ καλή γνώμη του Ολλανδού τεχνικού για τον Ελληνα ποδοσφαιριστή.



Το καλοκαίρι του 2012 έσκασε ως… βόμβα στην εγχώρια πιάτσα, η είδηση της μεταγραφής του «τελειωμένου» Γιώργου Καραγκούνη στην Φούλαμ του Μάρτιν Γιολ. 

Ο τότε τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε εισηγηθεί στη διοίκηση του Παναθηναϊκού τη μη ανανέωση της συνεργασίας με τον «Κάρα», ενώ στο Περιστέρι και την Τούμπα, παρ΄ότι τους προτάθηκε (στην δυτική όχθη επίσημα και στην Τούμπα ανεπίσημα) ο «τυπάρας» δεν έκανε «κλικ», κυρίως λόγω προχωρημένης ηλικίας. 

Αντίθετα με τον Νίκο Αναστόπουλο που λίγο ακόμη και θα 
πήγαινε ακόμη και κολυμπώντας  για να φέρει τον 35χρονο παίκτη στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ, ούτε όμως αυτό έφτανε για να κατεβάσει τον «Κάρα» στο Ηράκλειο. 

Ο τεχνικός της Φούλαμ Μάρτιν Γιολ ανέλαβε επ΄ώμου την μεταγραφή του Καραγκούνη στην αγγλική ομάδα και ο Ελληνας διεθνής άσος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην χλιδάτη Premier League. 

Όχι πως ο Γιολ πριν από τον Καραγκούνη, δεν είχε επιχειρήσει να φέρει στην Φούλαμ κι άλλους διεθνείς Ελληνες ποδοσφαιριστές. 

Το καλοκαίρι του ΄12  παρακολουθώντας τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας στο Euro, ο Ολλανδός κόουτς ξεχώρισε τον Βασίλη Τοροσίδη. 

Χωρίς να χάσει χρόνο «ξεσκόνισε» τον φάκελό του και ζήτησε να διερευνηθεί η προοπτική απόκτησης των δικαιωμάτων του από τον Ολυμπιακό. 

Οι πρωταθλητές Ελλάδας έβαλαν τιμή εκκίνησης κάτι λιγότερο από τρία εκατ. ευρώ και για την ακρίβεια, 2,7 εκατ. ευρώ, την στιγμή που η Φούλαμ δεν ήταν διατεθειμένη να ανέβει πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ και κάπου εκεί οι συζητήσεις έλαβαν τέλος.  

Παρεμπιπτόντως, στις ανεπίσημες επαφές που έγιναν με την πλευρά του παίκτη, οι Λονδρέζοι προσέφεραν στον «Τόρο» καθαρές ετήσιες αποδοχές 1,4 εκατ. ευρώ, συν τα έξτρα μπόνους, που θα ανέβαζαν το ποσό σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. 

Ακόμη πιο πίσω, τον Ιανουάριο του 2012, ο Γιολ χτύπησε την πόρτα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη τον οποίο θυμόταν από τις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ, στον πάγκο του οποίου καθόταν το καλοκαίρι του 2008 προτού πάει στην Φούλαμ. 

Ο Γιολ ήθελε να φρεσκάρει στην επιθετική γραμμή της ομάδας του και εισηγήθηκε στην διοίκηση την απόκτηση του «Σάλπι» από τον ΠΑΟΚ. 

Οι Αγγλοι προσέφεραν στον Ελληνα επιθετικό συμβόλαιο χρονικής διάρκειας 2,5 ετών, καλύπτοντας ένα μέρος των τότε οφειλών του ΠΑΟΚ και έδιναν και το κατιτίς στον «Δικέφαλο του Βορρά» χωρίς όμως να ολοκληρώσουν το μεταγραφικό deal. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: