Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Η… εκδίκηση της FIFA – Η απόφαση σταθμός του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και ο αντίκτυπος στο «love story» της ΑΕΚ με τον Βραζιλιάνο Λούκα













Το αίμα της πίσω πήρε η FIFA, έπειτα από το ηχηρό «χαστούκι» του περασμένου Μαΐου. 

Τι ακριβώς συνέβη τότε; Τι θα λέγατε να σας φρεσκάρω λιγάκι την μνήμη…;

Το γερμανικό γραφείο «Rogon Sportmanagement» κατέθεσε προσφυγή κατά της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, με αφορμή την απόφαση της FIFA, σύμφωνα με την οποία καταργούσε από 1η Απριλίου 2015 τους μάνατζερ στα deal μεταξύ ομάδων και παικτών κι άναβε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση μεταγραφών, χωρίς την κλασική (και νόμιμη) «προμήθεια» στους εκπροσώπους των ποδοσφαιριστών. 

Η Rogon κατάφερε να ανατρέψει την συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο προ ημερών η παγκόσμια ομοσπονδία βγήκε νικήτρια, αυτή τη φορά από μια άλλη εξίσου μεγάλη δικαστική μάχη.  

Συγκεκριμένα το αγγλικό γραφείο «Doyen Sports Investments» έχασε την έφεση που κατέθεσε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της ντιρεκτίβα της FIFA και της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιοδήποτε ποσοστό συνιδιοκτησίας ποδοσφαιριστών μεταξύ ατζέντηδων, εταιρειών και ομάδων.

Το δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση της FIFA και η πρωτόδικη απαγόρευση δεν είναι αντίθετη με τους κανόνες νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Εξετάζοντας την ιδιαιτερότητα του αθλητισμού και τα επιχειρήματα που προέβαλλε η παγκόσμια ομοσπονδία, απέρριψε την έφεση της Doyen Sports, η οποία σημειωτέον έχει αποκτήσει από το 2011 τα ολικά ή μερικά δικαιώματα ουκ ολίγων ποδοσφαιριστών (Αλβάρο Μοράτα, Αλβάρο Νεγκρέδο, Χοσέ Αντόνιο Ρέγε) σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πώς μεταφράζεται επί της ουσίας η συγκεκριμένη απόφαση;

Μετά από τον Μάιο του ΄15 δεν θα αναγνωρίζεται καμία συμφωνία μεταξύ ατζέντηδων και εταιρειών και γενικότερα από τρίτα πρόσωπα αναφορικά με τα δικαιώματα ποδοσφαιριστών. 

Αντίθετα, όσες συμφωνίες και συμβόλαια έχουν κλείσει νωρίτερα, εξακολουθούν να βρίσκονται κανονικά σε ισχύ. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει και ο Λούκα, ο οποίος βρίσκεται στο μεταγραφικό «σημάδι» της ΑΕΚ. 

Να θυμίσω πως τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου εξτρέμ που αγωνίζεται στην Κρισιούμα, διαχειρίζεται η εταιρεία «Elenko Sports» και δεδομένου πως ανήκει στο «οπλοστάσιο» της νωρίτερα από τον Μάιο του ΄15, η εν λόγω εταιρεία διατηρεί τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες ομάδες αναφορικά με το μέλλον του 25χρονου ποδοσφαιριστή.   

ΠΗΓΗ: «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» - «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» (18/8)

Δεν υπάρχουν σχόλια: