Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

H «βάφτιση» της Skoda Ξάνθης και τα 22…κεράκια του Πανόπουλου

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Οκτωβρίου του 1991 όταν άλλαξε η σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης. 

22 χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη(10/10) από την ημέρα που ο ιδιοκτήτης της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. Χρήστος Πανόπουλος έδινε τα χέρια  με τον τότε πρόεδρο του Α.Ο.Ξ. Θοδωρή Κοκκάλα και η ακριτική ομάδα γινόταν η πρώτη με ονοματεπώνυμο στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη! Και το όνομα αυτής, Skoda Ξάνθη!

Σε μια εποχή που η λέξη χορηγός στο ελληνικό ποδόσφαιρο παρέπεμπε σε... ποντιακό ανέκδοτο, ο τότε διοικητικός ηγέτης της Ξάνθης Θοδωρής Κοκκάλας έψαχνε για μετάγγιση φρέσκου (οικονομικού) αίματος.

Το αγαπημένο χόμπι (κυνήγι) του ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΒΙΑΜΑΡ» Χρήστου Πανόπουλου τον έφερνε με μεγάλη συχνότητα στα βουνά και στα ποτάμια της Θράκης. 

Ο αντιπρόσωπος της Skoda στην Ξάνθη Βασίλης Σαρχόσης,  άρπαξε την ευκαιρία και του πέταξε την ιδέα της επένδυσης στον τοπικό ΑΟΞ και κατ΄επέκταση της ενασχόλησης με την «στρογγυλή θεά».

Σε πρώτο χρόνο ο Πανόπουλος δεν ενθουσιάζεται στο άκουσμα της πρότασης και δεν δείχνει θετικός. Το βασικότερο επιχείρημά του έχει να κάνει με την απαγόρευση του αθλητικού νόμου, ως προς τη δυνατότητα των αθλητικών σωματείων να χρησιμοποιούν το όνομα χορηγού στην ονομασία τους. Μία που το είπε όμως και μία που άλλαξε...!

Λες και εμφανίστηκε κάποιο μαγικό τζίνι που τον άκουσε και έσπευσε να αλλάξει στο πιτς φιτίλι την μέχρι τότε απαγορευτική νομοθεσία και να του... εμφυτεύσει πλέον σοβαρά στο μυαλό την ιδέα της επένδυσης στην Ξάνθη! That΄s it!
  
Στις 10 Οκτώβρη του 1991, ανακοινώθηκε το (πρώτο) deal  που προέβλεπε τριετή χορηγική συμφωνία, ενώ στα τέλη του 1993, ο σύλλογος της Θράκης τέθηκε εξ ολοκλήρου υπό την σκέπη του Χρήστου Πανόπουλου.
 
Η «ΒΙΑΜΑΡ» και ο ΑΟΞ υπέγραψαν τα σχετικά συμβόλαια και η ομάδα μετονομάστηκε σε Skoda Ξάνθη. Σημειωτέων πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εταιρία λάνσαρε το όνομα προϊόντος της σε ποδοσφαιρική ομάδα.
 
Η Ξάνθη αλλάζει σελίδα αποκτά άλλη δυναμική και ο Χρήστος Πανόπουλος θα εξελιχθεί προϊόντος του χρόνου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς παράγοντες – επενδυτές στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Καθιέρωσε την ακριτική ομάδα στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας, όπου συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και 22 χρόνια, την οδήγησε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είχε σημαίνοντα ρόλο (όντας ένας από τους βασικούς εμπνευστές) στην ιστορική ίδρυση της Super League.
 
Συν τοις άλλοις επί των ημερών του η Ξάνθη απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο και προπονητικό κέντρο, που λίγες ομάδες διαθέτουν ακόμη και σήμερα - εν έτει 2013- στην Ελλάδα.
 
Συγχρόνως η Skoda εξελίχθηκε σε μια μηχανή παραγωγής ταλέντων που τροφοδότησε με παίκτες όλους τους μεγάλους συλλόγους της χώρας και ομάδες του εξωτερικού.
 
Σε όλη αυτή τη διαδρομή των 22 ετών, ένα ποδοσφαιρικό απωθημένο ακολουθεί και «τρώει» τον Χρήστο Πανόπουλο. Ενας τίτλος ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το «Αγιο Δισκοπότηρο» του Κυπέλλου. 

Ο χρόνος θα δείξει, αν του το... χρωστάει και θα του το δώσει κάποια στιγμή η ιστορία. 

Ως δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης στην πολύχρονη πορεία του και τα ένσημα δύο δεκαετίων (και βάλε) παρουσίας στον σκληρό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: