Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τα «απόνερα» της συμφωνίας – Η «επιταγή» των δανειστών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι αντιδράσεις σε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο












Ακόμη και ο μετρ του είδους Αλφρεντ Χίτσκοκ, θα ζήλευε το θρίλερ που παίχτηκε επί 17 ώρες (!) στο… γήπεδο των Βρυξελλών ή αν προτιμάτε στη Σύνοδο Κορυφής. 

Επειτα από μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις έκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς, για την ένταξη της χώρας μας σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον ΕSM.

Ωστόσο η νέα ντιρεκτίβα που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αφορά μεταξύ άλλων και την ανατροπή των νομοθετημάτων που κατατέθηκαν μονομερώς τους τελευταίους μήνες ή αντικατάστασή τους με ανάλογα ισοδύναμα. 

Κι ένα εξ αυτών αφορά και την περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων για 800.000 φορολογούμενους οφειλέτες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ όπου έχει ήδη πληρώσει «κασέρι» 10.886.000 ευρώ «κουρεύοντας» πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς και η ΠΑΕ Πανιώνιος που προ ημερών εντάχθηκε στη συγκεκριμένη ρύθμιση μέσω της καταβολής μιας μικρής προκαταβολής.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης μετά την Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα… «με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και οδήγησαν στην ακύρωση προηγούμενων δεσμεύσεων, ή θα προσδιορίσει ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν ακολούθως».

Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει πως κινδυνεύουν να αποδειχθούν μπούμερανγκ – από την στιγμή που καταργηθούν – οι νέες ρυθμίσεις χρεών για 800.000 φορολογούμενους και κυρίως βέβαια για τους μεγαλοφειλέτες, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα «δώρα» του νόμου και να απαλλαχθούν - μέσω cash πληρωμής - από πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Εκτός πάλι κι αν βρεθούν τα ισοδύναμα που θα κάμψουν τις εντολές των δανειστών. Μια φορά στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ δεν ιδρώνουν, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. 

Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν πως το θέμα της ρύθμισης των χρεών έχει τελειώσει από την στιγμή που έχουν ξεχρεωθεί στα βιβλία του Κράτους και η εταιρεία δεν έχει υπαχθεί στις 100 δόσεις, οπότε δεν έχει κάτι που να εκκρεμεί σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Από την πλευρά τους στον Πανιώνιο θέλουν να ελπίζουν πως θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρνουν όσους πλήρωσαν μια μικρή προκαταβολή (έως 5.000 ευρώ) για την ένταξή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε μία νέου τύπου ρύθμιση με 60-100 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους.


ΠΗΓΗ: «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» - «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» (14/7)

Δεν υπάρχουν σχόλια: