Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

«Ισπανικό μοντέλο» στη Super League! – Η έμπνευση του project των θυγατρικών ομάδων και οι υποστηρικτές του

Κερδίζει έδαφος το «ισπανικό μοντέλο» στους κόλπους της Super League.

Την συγκεκριμένη προοπτική επανέφερε ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο ΔΣ του Συνεταιρισμού και αντιμετωπίζεται θετικά και από πολλούς άλλους «εταίρους» της μεγάλης κατηγορίας. 

To ζήτημα με τους δανεικούς έχει δημιουργήσει αρκετές σκιές στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα αρκετοί να κοιτάζουν προς το ισπανικό μοντέλο για να βρεθεί λύση. 

Συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς επανέφεραν με πρότασή τους να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στους κανονισμούς, ώστε να μπορούν οι σύλλογοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν Β' ομάδες. 

Να μπορεί επί παραδείγματι ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ έχει την ανάλογη δυνατότητα να διαθέτει και ΠΑΟΚ Β', Ολυμπιακό Β' κ.ο.κ 

Για την ιστορία η συγκεκριμένη ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι και από την Ξάνθη, από τον Μάιο του 2013 κατά την διάρκεια του Final Four Κ-17 που είχε διεξαχθεί στα Πηγάδια. 

Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι υπέρ της λύσης αυτού του μοντέλου ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος, που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις υποδομές τους. 

Προϊόντος του χρόνου δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το «ισπανικό μοντέλο» στο επαγγελματικό μας πρωτάθλημα, βάσει του οποίου οι ισχυροί -και όχι μόνο- μπορούν να έχουν και μία δεύτερη ομάδα. 

Κατά τα πρότυπα των Μπαρτσελόνα Β, Ρεάλ Β, και ούτω καθεξής, και το... ταβάνι να είναι το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.  

Το «ισπανικό μοντέλο» συζητήθηκε για πρώτη φορά από πλευράς Ολυμπιακού επί εποχής Σωκράτη Κόκκαλη. 

Τότε είχε γίνει και προσπάθεια από τους «ερυθρόλευκους» να αποκτήσουν μία δεύτερη ομάδα, και μολονότι ξεκίνησαν επαφές με την ομάδα του Κερατσινίου, το εγχείρημα ήταν σε πρώιμο στάδιο και εγκαταλείφθηκε γρήγορα. 

Το σωματείο είχε διατηρήσει την ονομασία του (Κερατσίνι), ο Ολυμπιακός απλώς είχε δώσει κάποιους πιτσιρικάδες δανεικούς και η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. 

Τέλος, ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΠΟ για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και μία απ' αυτές ήταν να έχουν τη δυνατότητα οι οικονομικά εύρωστες ΠΑΕ να αποκτήσουν και θυγατρική ομάδα. 

Η πρόταση του ομοσπονδιακού προπονητή δεν ενθουσίασε όμως τους παράγοντες της ομοσπονδίας, που δεν θέλησαν να τη συζητήσουν και να την εφαρμόσουν άμεσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: